
Yeni nesil bilgisayarlarda laptoplarda dahil, ssd lafını oldukça fazla duyarız. SSD, günümüze ayak uyduran hızlı veri işleyen bilen bilgi saklamaya yarayan HDD’nin gelişmiş halidir. Kısaca özetlemek gerekirse;
Geleneksel sabit disk, bilgisayara gerek kalmadan veri depolayan bir cihazdır. Bu, RAM’de depolanan veriler gibi sistemi kapattığınızda üzerindeki bilgilerin “kaybolmadığı” anlamına gelir. Sabit sürücü, HDD verilerinizi depolayan manyetik bir katmana sahip metal bir plakadır.
Bir SSD, sabit sürücünün yaptığı her şeyi yapar, ancak bilgi, güç olmadığında bile verileri tutan birbirine bağlı flash yongalarında saklanır. SATA SSD’de, dizüstü bilgisayar HDD yuvasına sığacak şekilde boyutlandırılmış, biçimlendirilmiş ve kablolu bir aygıt. Bu flash bellek yongaları, USB bellek sürücülerinde kullanılanlara göre farklı tiptedir ve genellikle daha hızlı ve daha güvenilirdir. Bu nedenle SSD’ler aynı özelliklere sahip USB bellek cihazlarından daha pahalıdır. Cihaz ömrü beklentisi belirleyicidir ve bu özellik bir depolama cihazı seçerken en önemli faktör olabilir. SSD’lerin hareketli parçaları yoktur, yani mekanik bir kırılgan noktası yoktur. SSD’lerin HDD’lere kıyasla daha çok sağlamlık beklentisi vardır. Ancak elektrik kesintileri durumunda SSD’ler geleneksel HDD’lerden daha çabuk etkilenip arızalanabilir. Hız da kritik bir özelliktir ve daha hızlı bir depolama cihazı arıyorsanız, SSD büyük üstünlük ile kazanır. Bu depolama aygıtları geleneksel bir HDD’den on kat daha hızlıdır.