
Geçmişten günümüze teknolojinin geliştirilebilmesi ve insan hayatını kolaylaştırabilmesi için birçok buluş, proje yürütülmüştür. Teknoloji adına yapılan tüm çalışmalar, bilgisayar olarak bilinen elektronik devrenin daha küçük ve işlevsel hale getirilmesi üzerine olmuştur. Günümüzde ise, günlük hayatımıza ve her yere bilgisayar o kadar çok yayılmış durumda ki, bilgisayar olarak adlandırılan elektronik icatlarla mutlaka karşı karşıya kalabilmekteyiz. Bilgisayarın bulunması genel olarak insan gücünü kolaylaştırmak olsa da, bu amaçtan çok hoş vakit geçirme aracı olarak kullanılmaktadır.
Bilgisayar Nedir?
Bilgisayar, günümüze ulaşana tek birçok tanım ile anlatılmaya çalışılmıştır. Bu tanımlardan bazıları ise şu şekildedir;
- Bilgisayar; elektronik devre içerine önceden entegre edilmiş bilgiler ve verileri istenildiğinde geri getiren çok hızlı çalışan cihazdır.
- Bilgisayar; Veri olarak adlandırılan girdinin, işlenip çıktı olarak bilgiye dönüşmesidir.
- Bilgisayar; Kullanıcının tanımlamış olduğu veriler ile, sistematik işlemler yapabilen ve sonucu saklayabilen elektronik makinedir.
Genel anlamda yapılan birçok tanım doğrudur, bilgisayar hakkında verilir girilir, işlenir, depolanabilir, istendiğinde çıkışı yapılabilir, işlem yaparken hızlıdır asla sıkılmaz ve yorulmaz da diyebiliriz.
Bilgisayarın Temel Özellikleri Nelerdir?
Bilgisayar, kasa olarak adlandırılan dış görünümü toplu tutacak bir maddenin içerisinde elektronik ve mekanik parçalar bulunan sistemden oluşmaktadır. Sistemler arası haberleşmeyi sağlayan en küçük entegreleri üzerinde barındıran elektronik kart ise, Anakart olarak bilinir. Anakart üzerine entegre edilmiş birçok küçük ya da orta büyüklükte sistemler, anakartın daha sistemsel ve işlevsel çalışmasını sağlar. Eklenmiş olan bu devreler, işlemcinin işlemi daha hızlı yapmasına zemin hazırlamaktadır. Kullanıcı bilgisayar üzerinden işlem yaptığında komut anakart içerisindeki devrelere yayılır ve eklentilerinde işlem önceliğini desteklemesi ile, kullanıcı tarafından yapılan işlem en kısa süre içerisinde gerçekleştirilir. Bilgisayarın temel özelliklerini maddeler halinde sıralayacak olursak;
- Elektronik devreler ve Mekanik parçaların meydana gelmesi ile oluşur.
- Kullanıcının istediği kadar veriyi, istenildiği süreye kadar saklayabilme işlevine sahiptir. Daha sonra istenildiğinde ise, kullanıcıya o verileri sunabilmektedir.
- Önceden tasarlanmış ve entegrelere tanımlanmış özellikler sayesinde bilgisayar, neyi nasıl yapacağına karar verebilir, daha önceki işlemler ile karşılaştırma yapabilir.
Bilgisayar Nasıl Çalışır?
Geçmişten günümüze kadar bilgisayar birçok değişime ve gelişime uğrasa da, bilgisayarın çalışması konusunda 4 unsur hiç değişmemiştir. Bu unsular;
- Bilginin Girişi ( Bilgi Girişi yapabilmek için olası durumlarda kullanılacak bir takım cihazlar; Klavye, Mouse, Kamera, Scanner, Fax – Modem vb. )
- Bilginin Saklanması ( Kullanıcı tarafından girilen bilginin saklanması için kullanılan depolar; Harddisk, Disket, CD-ROM v.b)
- Bilginin İşlenmesi ( Girilen bilginin işlenmesi yani bilgisayarın beyin kısmı; Merkezi İşlem birimi olarak bilinen işlemci CPU)
- Bilginin Çıkışı ( Çıkış birimleri olarak bilinen birimler; Monitör, Yazıcı, Çizici, Modem )
Bilgisayar konusunda sıklıkla duyulabilecek terimler ise genel olarak Giriş ve Çıkış Birimleridir. Peki Giriş – Çıkış Birimleri Nedir?
Giriş Birimleri : Bilgisayar olarak adlandırılan içerisinde Anakart sayesinde işlemleri en hızlı şekilde gerçekleştirebilen elektronik devreye dış ortamdan veri girilmesini sağlayan birimlerdir.
Çıkış Birimleri : Bilgisayar içerisinde bulunan elektronik devre ve elemanları içerisine yüklenen verinin dış ortama aktarılmasını sağlayan birimlerdir.