Lehimleme, eritildiğinde boşluğa akan, lehimlenmiş yüzeyleri ıslatan ve soğutulduğunda katılaşan lehimli bir dikiş oluşturan lehimlerle metalleri birleştirme işlemidir.
Lehimleme, birleştirilecek parçaların malzemelerinin erime sıcaklığının altındaki bir sıcaklıkta gerçekleştirilir. Aynı zamanda, lehim için kullanılan lehim sıcaklığı, erime noktasından biraz daha yüksek olmalı ve birleştirilecek parçaların sıcaklığı, lehim erime sıcaklığına yakın olmalıdır. Temas elemanları arasındaki dikişlerdeki boşlukların doldurulması ve yüzeylerinin etrafındaki akışın meydana gelmesi için böyle bir lehim hareketliliğinin elde edilmesi için bu koşulun gözlenmesi gereklidir.
Erime noktası, 450 ° C'nin altında olan lehim kullanarak parçalara yumuşak lehim denir . Lehimin metale yapışması, lehimin metale yapışmasının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Yumuşak lehim için lehim erime noktasının 450 ° C şartlı olarak kabul edildiğine dikkat edilmelidir. Erime noktası 450 ° C'nin üzerinde olan lehimleme , lehimleme olarak adlandırılır. Bu durumda lehimin metal ile bağlantısı, lehimin metale hem yapışması hem de difüzyonundan kaynaklanır. Lehimleme sırasında, bağlı elemanların neredeyse hiç erimesi yoktur, bu nedenle lehimli derzlerin onarımı daha kolaydır.
Lehimleme, aynı ve farklı metalleri birleştirmek için yaygın bir yöntemdir. Kolayca lehimlenen metaller arasında bakır bulunur. Bununla birlikte, bakıra alaşım elementlerinin (katışkıların) eklenmesi lehimleme işlemini zorlaştırmaktadır, çünkü ikincisi güvenilir bir bileşik oluşumunu engelleyen oksit filmlerin özelliklerini değiştirmektedir. Bu bağlamda, temas derzlerini lehimlerken, akıları ve lehimleri dikkatlice seçin. Lehimleme alüminyum iki zorluk ile ilişkilidir: ilk olarak, alüminyum refrakter oksit bir filme sahiptir ve ikincisi, alüminyum nispeten düşük ısı kapasitesi ve büyük bir doğrusal genleşme katsayısı ile yüksek termal iletkenliğe sahiptir. Bu nedenle, alüminyum temas elemanlarının lehimlenmesi sürecinde, ısıtma lokalize edilmelidir, metale verilen alaşım katkı maddelerine bağlı olarak akı seçimi yapılmalıdır. Birleştirilecek çeşitli metallerin özellikleri, hem lehimleme işlemi hem de lehimler, akışlar ve ekipman seçimini belirler.
Lehim yoluyla 2.5-10 mm2 kesitli bakır tek telli tellerin bağlantısı ve dallanması, uçları ikili büküm ile önceden bağlandıktan sonra çekirdeklerin temas noktasında bir oluk oluşması için gerçekleştirilir. Kavşak, bir propan-bütan brülör alevi veya bir benzin lambası ile lehim erime noktasına kadar ısıtılır. Daha sonra, eklemin yüzeyleri aleve sokulan bir lehim çubuğu ile kuvvetle ovulur. Sürtünmenin bir sonucu olarak, oluk kirlilikler ve derz ısınırken kalaydan temizlenir. Böylece, tüm bağlantı kapatılır.
Not: İki alüminyum iletken lehimleme ile bağlanırken, uçları ya 55 ° 'lik bir açıyla kesilir veya basamaklanır ve ancak o zaman kalay kaplanırlar. Lehimleme kalıpta doğrudan füzyon veya önceden erimiş lehim ile sulama ile gerçekleştirilir. Alüminyum çok telli tam kuvvetin bağlanması ve dallanması. Ardından bağlantı gevşetilmeli ve ardından cıvatalar tekrar sıkılmalıdır. MB-M10 cıvataları kullanırken, iplik kopmasını önlemek için sıkma önerilmez. Belleville yayları ile bağlantılardaki cıvatalar iki adımda sıkılır: önce Belleville yayı tamamen sıkıştırılıncaya kadar sıkın, ardından anahtar ters yönde V4 turu (Mb ve M12 cıvataları için) ve 1/2 tur (diğer cıvatalar için) döndürülerek bağlantı gevşetilir.