Aktüatörler olarak, elektrik akımının enerjisini çalışma vücudunun çeviri hareketine dönüştüren elektromanyetik sürücüler yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlara solenoidal denir. Tasarım, tip ve uygulama koşullarına bağlı olarak, solenoid aktüatörlerin çıkış koordinatı şunlar olabilir: Çalışma gövdesinin doğrusal hareketine sahip aktüatörler için hareket, hız ve kuvvet; için çalışma gövdesinin rotasyon hareketiyle tahrik dönme açısı, rotasyon veya gelişmiş tork frekansı.
Kontrol işlemi için mıknatıslama sargısındaki elektrik kontrol sinyali alınır. Çalışan elektromıknatıslar alternatif (tek fazlı ve üç fazlı) ve doğru akım olabilir. Temel özellikleri armatürün seyri, armatürün hareketi ve çekme kuvveti arasındaki ilişki, armatürün konumu (hareketi) ile güç tüketimi ve tepki süresi arasındaki ilişkidir.
Bu özellikler, bir boyunduruk ve bir armatürden oluşan manyetik devrenin şekline, mıknatıslama sargılarının konumuna ve besleme akımının doğasına (alternatif veya doğrudan) bağlıdır. Armatürün seyrine (maksimum hareketi) bağlı olarak, kısa stroklu ve uzun stroklu elektromıknatıslar ayırt edilir .
Elektromıknatıslar aşağıdaki gereksinimleri karşılamalıdır:
Seçilecek tasarım strok uzunluğuna, çekiş gücüne ve belirtilen çekiş karakteristiğine uygun olmalıdır. Büyük çekiş kuvvetleri ve kısa hareket uzunluğu için ankrajlar kısa strok kullanır ve küçük çekiş kuvvetleri ve armatür uzun stroklu elektromıknatısların önemli hareketleri için; büyük hareketler için ankrajlar, kapalı silindirik manyetik devre ve yarı sabit bir çekiş kuvveti olan elektromıknatıslardır.
Yüksek hızlı sistemler için, astarlı manyetik devreli elektromıknatıslar ve insansız manyetik devre ve devasa bakır manşonlu döner bir armatür ile yavaş sistemler için gereklidir.
Açma çevrimlerinin sayısı izin verilenden daha az olmalıdır.
Kullanımı rahat ve bakımı kolay olmalıdır.
Not: Bir elektromıknatıs seçimi voltaj, akım ve güç tüketimine göre yapılır. Bir elektromıknatıs seçtikten sonra, izin verilen ortalama ısıtma sıcaklığının 85 ... 90 ° C olduğu varsayılarak ısıtma sargıları hesaplanır. Aynı mükemmel mekanik çalışma ile AC elektromıknatısları DC elektromıknatıslardan daha fazla elektrik tüketir. Reaktif güç tükettiklerinden, manyetik devre ve sincap kafesinde ek kayıplar yaşarlar.
Ek olarak, alternatif akımın elektromıknatıslarının çekiş gücünün doğasında farklılıklar vardır, çünkü bobinden akan akım sinüzoidal bir yasaya göre değişir, bu nedenle manyetik akı da sinüzoidaldir. Bu nedenle, elektromanyetik kuvvet harmonik yasada da değişir. Ve buradan elektromıknatısın çalışması sırasında armatürün ve gürültünün titreşimi duyulur. Ayrıca, elektromanyetik doğru akım mekanizmalarında elektromanyetik akı, doğru akım sargısı ile oluşturulur ve etkisi akımın yönüne bağlı değildir. Aynı maliyetle, bir DC elektromıknatıs bir AC elektromıknatısın iki katına kadar kuvvet geliştirir.