Akkor lambanın hizmet ömrü büyük ölçüde değişir, çünkü birçok faktöre bağlıdır:
“kablolama ve armatürdeki bağlantıların kalitesine, nominal voltajın kararlılığına, lamba, şoklar, şoklar, titreşimler ve ortam sıcaklığı üzerindeki mekanik etkilerin varlığı veya yokluğu üzerine, lambaya güç uygularken kullanılan anahtarın türü ve akımın dönme hızı hakkında”
Akkor lambanın uzun süre çalışmasıyla, yüksek bir ısıtma sıcaklığının etkisi altındaki filamanı yavaş yavaş buharlaşır, çapı azalır, kırılır (yanar). Filamentin ısıtma sıcaklığı ne kadar yüksek olursa, lamba o kadar fazla ışık yayar. Bu durumda, ipliğin buharlaşma süreci daha yoğun ilerler ve lamba ömrü kısalır. Bu nedenle, akkor lambalar için, lambanın gerekli ışık çıkışının ve belirli bir hizmet süresinin garanti edildiği bir filaman sıcaklığı ayarlanır.
Nominal voltajda akkor lambanın yanma süresi ortalama 1000 saati geçmez. 750 saatlik yanmadan sonra ışık akısı ortalama % 15 azaltılır. Akkor lambalar, voltajdaki nispeten küçük artışlara bile çok duyarlıdır: voltajda sadece % 6'lık bir artışla servis ömrü yarıya düşer. Bu nedenle, merdivenleri aydınlatan akkor lambalar oldukça sık yanar, çünkü geceleri güç kaynağı hafif yüklüdür ve voltaj arttırılır.
Ancak büyük bir güvenilirlik payı ile yapılır, bu yüzden hala yanıyor. Günümüzde, akkor ampuller seri olarak üretilmektedir, ancak çok küçük bir güvenilirlik payına sahiptir. Işık yandığında meydana gelen ani yükselme, soğuk durumda düşük direnç nedeniyle ampulü sıklıkla devre dışı bırakır. Bu nedenle, aydınlatma açıldığında, ampul küçük bir akımla ısıtılmalı ve daha sonra tam güçle açılmalıdır. Akkor lamba, kural olarak, soğuk filamanın düşük direnci nedeniyle açıldığında başarısız olur.
Anma Gerilimi
Şu anda, endüstri bir voltajı (127 veya 220 V) değil, bir voltaj aralığını (125 ... 135, 215 ... 225, 220 ... 230, 230 ... 240 V) gösteren akkor lambalar üretiyor. Her aralıkta, bir akkor lamba iyi bir ışık akısı verir ve oldukça dayanıklıdır. Birkaç aralığın varlığı, ağdaki çalışma voltajının nominal olandan farklı olması ile açıklanmaktadır: güç kaynağında (alt istasyon) daha yüksek ve güç kaynağından uzakta daha düşüktür.
Bu bağlamda, lambaların uzun süre hizmet vermesi ve iyi parlaması için doğru aralığı doğru seçmek gerekir. Açıkçası, apartman ağınızdaki voltaj 230 V ise, o zaman 215 ... 225 V aralığının belirtildiği akkor lambaları satın almak ve kurmak mantıklı değildir. Bu tür lambalar aşırı sıcaklıkla çalışır ve uzun süre hizmet etmez erken yanarlar.