Elektromanyetik valf, çeşitli amaçlar için boru hatlarındaki sıvı veya gazlı ortamın hareketini kontrol etmek için otomatik bir kilitleme cihazı görevi görür. Akışın değişimi, doğru zamanda tetiklenen bir elektromanyetik bobinin etkisi nedeniyle burada gerçekleştirilir. Bu tür vanalar hem ev içi iletişimde hem de endüstriyel tesislerde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Geniş bir sıcaklık aralığında çalışabilir ve su ve kanalizasyon iletişimini düzenlemenize izin verir, petrol rafinerilerinde ve kimyasal işletmelerde, tarım sektöründe (sulama sistemleri), filtrasyon sistemlerinde vb. Elektromanyetik (veya solenoidal) vananın ana yapısal elemanları şunlardır: Gövde, bobin, conta ve fonksiyonel elemanlar. Muhafaza paslanmaz çelik, pirinç, dökme demir veya uygun bir kimyasal polimerden yapılabilir.
Mahfazaya (üzerine) bir göbek ve yüksek mukavemetli teknik bakırdan yapılmış bir sargı bulunan bir bobin monte edilir. Kauçuk, teflon, silikon veya ısıya dayanıklı kauçuk, sızdırmazlığı sağlamak için bir dolgu macunu görevi görebilir. Valfte fonksiyonel elemanlar olarak aşağıdakiler monte edilir:
- Bir piston (yer değiştirici), bir yay ve bir çelik çubuk.
Elektromanyetik Vananın Çalışması
Elektromanyetik vananın çalışmasındaki ana şey elektromanyetik bobinin kontrolüdür. Bobinde akım olmadığında, vana kapatma ünitesi yatağa yaylı olarak yüklenir ve akış deliği, vana tipine bağlı olarak açık veya kapalı olabilir. Bobine voltaj uygularken (belirli bir valfin cihazına bağlı olarak sabit veya değişken), çekirdek bobinin içine çekilir, böylece akış açıklığının kapanmasını veya açılmasını sağlar. Valf tipine bağlı olarak, bazı elemanlarının bazı özellikleri değişebilir.
İlk çalışma konumunun tipine göre, elektromanyetik valfler şunlardır: bobin boyunca akım olmadığında geçit elemanı akış açıklığını açık bıraktığında normalde açıktır; normalde kapalı, bobinden akım olmadığında, kapatma elemanı akış deliğini bloke eder; valf, bir anahtarlama akımı darbesinin etkisi altında açık veya kapalı duruma geçebildiğinde iki durumludur. Etki yöntemine göre, valfler ikiye ayrılır: Kapatma valflerinin durumu, terminallerine voltaj uygulandığında bobinin çekirdeğinin hareketi ile doğrudan değiştiğinde doğrudan etkili valfler; ve bir çalışma ortamının, bobine bağlı pilot valfin hareketi ile birlikte kapatma veya açma işlemine dahil olduğu dolaylı eylem valfleri.