Kablo güç hatları, tüketicilere elektrik almak, dağıtmak ve iletmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Kablo hatları, elektrik şebekelerinin herhangi bir elemanı gibi, çalışma sırasında hasar görebilir. Elektrik güç endüstrisindeki ana görevlerden biri, tüketicilere kesintisiz güç kaynağı sağlamaktır; bu nedenle, mümkün olduğunda, kablo hatlarının zarar görmesi riskini en aza indirmek gerekir.
Tek Faz Toprak Hatası
Bir kablonun toprağa ait fazlarından birinin tek fazlı kısa devresi, en yaygın kablo hattı hasarlarından biridir. Bu hasarla, yalıtımın bütünlüğünün ihlali nedeniyle akım taşıyan fazlardan biri, topraklanan kablonun dış ekranına temas eder. Tek fazlı hatalar, sırayla, arıza yerindeki geçiş direncinin değerine göre sınıflandırılır.
Birinci tip, temas noktasında yüzer yalıtım bozulması olarak adlandırılan, temas noktasında yüksek dirençli bir devredir. Bu hasarla, elektrik şebekesinde faz voltajında kaotik bir değişiklik gözlenir.
İkinci tip, birkaç ohm'dan birkaç on ohm'a kadar küçük bir dirence sahip kısa bir devredir. Bu durumda, elektrik şebekesinde önemli bir faz gerilimi dengesizliği gözlenirken, hasarlı fazdaki gerilim daha düşük ve diğer iki fazda daha yüksek olacaktır. Faz kapama noktasındaki direnç ne kadar düşük olursa, voltaj dengesizliği de o kadar büyük olur.
Üçüncü tip, kablonun bir çekirdeğinin tamamen kapanmasıdır, yani arıza yerindeki geçiş direnci sıfıra yakındır. Bu hasarla, hasarlı fazda voltaj yoktur, diğer iki fazda voltaj doğrusal hale gelir. Topraklanmış nötr ağlarda tek fazlı bir toprak arızası acil durum modudur, bu nedenle bu hasara sahip hat, aşırı akımlara karşı koruma ile enerjisiz olacaktır. İzole nötr modda çalışan ağlarda, bu tür bir hasar acil değildir, bu nedenle hasarlı bir bölüm tespit edilip ağdan çıkarılana kadar kablo uzun süre enerjilenebilir.
Bu nedenle, genellikle yalıtılmış nötr bir ağdaki bir kablo hattındaki tek fazlı bir toprak arızası hızlı bir şekilde fazlar arası bir arızaya geçer ve hat otomatik olarak kapanır.