Dürbünde Görüş Açısı
Dürbünle herhangi bir noktaya veya herhangi bir gökcismine baktığımızda, geniş açılı görüntümüzü ‘’açısal çap’’ yardımı ile görebiliriz. Yani bu değer, 7x50 olan dürbünlerde şöyledir; yaklaşık 7 derece, 10x50 olan dürbünlerde; 5 derece ila 6 derece arasına tekamül eder.
Dürbün Üzerinde Kullanılan Sayılar
Daha önce dürbünü olan takipçilerimiz, dürbününüzün üstündeki olan sayıları hiç merak ettiniz mi? Hadi hep beraber o gizemli sayıları öğrenelim. Dürbünün üzerinde yazan ‘’x’’lı sayılar, dürbünün büyütme gücünü ve objektif çapını yazmaktadır. Örneğin: 6x25, 10x50, 20x80 vs. gibi rakamlardan oluşur. 20x80 yazılan yerde şu ifadeler yer almaktadır; 20 kez büyütür ve 80mm objektif çapı vardır. Buradan anlıyoruz ki, iki sayının değeri ne kadar fazla olursa, o kadar güzel görüntü sağlayabiliriz.
Dürbünle Gezegen Gözlemi
Her ne kadar teleskoplarda gözlem yapsak da eğer yanınızda dürbün yoksa baya bir zorluk çekersiniz. Şunu söylemeden geçemeyeceğim, dürbünle gözlemin tadını gerçekten teleskop vermiyor. Çünkü milyarca yıldızı dürbünün ışık toplaması sayesinde o kadar net ve bulutsu şekilde görüyorsunuz ki teleskopta sadece dar açı, gök cismine odaklanıyorsunuz. Kısacası, amatörde, profesyonel de olsanız yanınızdan dürbününüzü eksik etmeyin.