Arteriyovenöz fistül, bir arter ve bir damar arasındaki anormal bir bağlantıdır. Tipik olarak kan, arterlerden kılcal damarlara ve damarlara akar. Kandaki besinler ve oksijen, kılcal damarlardan vücut dokularına taşınır. Arteriyovenöz fistül ile kan bazı arterilerden geçerek doğrudan bir arterden vene akar. Bu olduğunda, baypas kılcal damarlarının altındaki dokular kanın azalmasını sağlar. Arteriyovenöz fistüller genellikle bacaklarda bulunur, ancak vücutta herhangi bir yerde gelişebilir.
Arteriyovenöz fistüller sıklıkla ciddi böbrek hastalığı olan kişilerde diyalizde kullanılmak üzere cerrahi olarak oluşturulur. Tedavi edilmeyen büyük bir arteriyovenöz düğüm ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Diyaliz için tasarlanmış bir arteriyovenöz fistülünüz varsa, doktorlar komplikasyonları izleyecektir. Bacaklar, kollar, akciğerler, böbrekler veya beyindeki küçük arteriyovenöz fistüllerde genellikle herhangi bir belirti veya semptom olmaz ve genellikle doktorunuz tarafından izlenmekten başka bir tedaviye ihtiyaç duymaz. Büyük arteriyovenöz düğümlerin spesifik belirti ve semptomları vardır.
Arteriyovenöz fistül semptomları şunları içerebilir;
- Deriden görebileceğiniz mor, şişkin damarlar varisli damarlara benzer,
- Kollarda veya bacaklarda şişlik,
- Kan basıncını düşürücü,
- Yorgunluk,
- Kalp yetmezliği.
Akciğerlerdeki arteriyovenöz fistül (pulmoner arteriyovenöz fistül) ciddi bir hastalıktır ve şunlara neden olabilir;
- Cilt lekeleri,
- Kanlı öksürük.
Arteriyovenöz Düğümlerin Nedenleri
Kalp kateterizasyonu: Arteriyovenöz fistül, kalp kateterizasyonu adı verilen bir prosedürün komplikasyonu olarak gelişebilir. Kalp kateterizasyonu sırasında kateter adı verilen uzun, ince bir tüp kasıklarınız, boynunuz veya kolunuzdaki bir atardamar veya vene sokulur ve kalbin içindeki kan damarlarından inceltilir. Kateterizasyonda kullanılan iğne işlem sırasında arteri ve veni geçerse ve arter genişler, bu bir arteriyovenöz fistül oluşturabilir.
Cildi Delen Yaralanmalar: Ayrıca ateşli silah ya da şok yarası gibi delici bir yaralanmadan sonra bir arteriyovenöz fistül geliştirmek mümkündür. Bu, yaranız, vücudunuzun damarların ve arterin bitişik olduğu bölgeye yerleştirilmişse, enjekte edilmişse görülebilir.
Arteriyovenöz Fistül İle Doğmuş Hastalıklar: Bazı insanlar arteriyovenöz fistül ile doğar (konjenital). Kesin nedeni belirsiz olsa da, konjenital arteriyovenöz ülserlerde, arterler ve damarlar rahimde düzgün şekilde gelişmez.
Genetik Koşullar: Akciğerlerdeki arteriyovenöz düğümler, genetik bir hastalığa (kalıtsal hemorajik telanjiektazi olarak da bilinen Osler-Weber-Rendu hastalığı) neden olabilir; bu, kan damarlarının tüm vücutta, özellikle de akciğerlerde anormal şekilde gelişmesine neden olur.
Cerrahi Oluşturma (AV fistül prosedürü): Gelişmiş böbrek yetmezliği olan kişilerde, diyalizi kolaylaştırmak için bir arteriyovenöz fistül de oluşturulabilir. Diyaliz iğnesi damar içine çok defa yerleştirilirse, damar hasar görebilir ve tahrip olabilir.
Arteriyovenöz Fistül Tanılama
Bir arteriyovenöz fistül teşhisi için doktor, düğüme sahip olabileceğinizi düşündüğü bir alandaki kan akışını dinlemek için bir stetoskop kullanır. Arteriyovenöz fistül içinden kan akışı, bir klikleme veya vızıldama makinesine benzer bir ses yaratır. Bu ses, makine gürültüsüne benzeyebilir.
Doktorunuz bir makine sesi yani, üfürüm duyarsa, üfürümün arteriyovenöz fistülün neden olduğunu doğrulamak için başka testler yaptırabilirsiniz. Bunlar testler;
Çift Taraflı Ultrason: Dupleks ultrason, bacaklarınızın veya kollarınızın kan damarlarında arteriyovenöz fistülün kontrol edilmesinde en etkili ve yaygın yoldur. Dubleks ultrasonda, transdüser adı verilen bir cihaz, cildinize şüpheli alanın üzerinde bastırılır.
Bilgisayarlı Tomografi Anjiyogramı: BT anjiyogramı, doktorun kan akışının kılcal damarların etrafından gitmediğinden emin olmak için arterleri kontrol etmesine izin verir. BT taramalarında görünen bir boya enjeksiyonu alacaksınız ve doktora göre daralmış olan arterin fotoğraflarını çekmek için kemik tomografik tarayıcı hareket ettirilecektir. Görüntüler daha sonra doktor tarafından görüntülenmek üzere bir bilgisayar ekranına gönderilir.
Manyetik Rezonans Anjiyografi: Cildinizin altındaki bir atardamarda bir arteriyovenöz fistül olabileceğini düşünüyorsa doktorunuz, MPA kullanabilir. Bu test, doktorun vücudunuzdaki yumuşak dokuları görmesini sağlar. Manyetik rezonans görüntüleme ile aynı tekniği kullanır, ancak kan damarlarının görüntülerini oluşturmaya yardımcı olan özel bir boya kullanılmasını da içerir.