Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü
Ülkemizde bu bölüm fazla popüler ve tercihler arasında olmasa da, aslında geleceğin meslekleri arasında zirvede diyebiliriz. Çünkü artık her şey bilime ve astronomi alanlarına yöneldiği için gelecekte en yüksek rütbeli meslekler arasında yerini alacak önemli iş bölümlerinden birisidir. Ayrıca ülkemizde Astronomi ve Uzay Bölümü sadece 3 üniversitede ve sayısal ağırlıkta bulunmaktadır. Bu bölüm, Fen fakültelerine bağlı olup, birçok üniversite gibi 4 yılda bitirilmektedir. İsterseniz bu bölümün ayrıntılarını en ince noktasına kadar gözden geçirelim.
Astronomi ve Uzay Bilimlerinin Dersleri
Bu bölümün dersleri genellikle matematik ve temel fizik alanlarıyla aynı düzlüktedir. Üniversiteden üniversiteye fark ettiği için genellikle matematik ve fizik derslerinin alt temel kavramları öğretilir. 2. 3. 4. sınıflarda ise; temel astronomi, astronominin genel tarihi, astrofizik ve son olarak Güneş fiziği gibi bu bölümün özel dersleri öğrencilere verilir. Ayrıca okul stajı içinde devlet kurumlarına bağlı yani üniversitelere bağlı gözlemevlerinde uygulamalı derslerde veriliyor.
Astronomi ve Uzay Bilimleri Mezunlarının Yaptıkları İşler
Bu bölümü bitiren kişilere genellikle başarılı ve deneysel işler yaptıkları için; ‘’ astronom ‘’ unvanı, diğer adı ile lakabı verilir. Genellikle bu ad iki ana kategoriden oluşur. Bunlar; astronometri ve astrofiziktir.
Astronometri Nedir?
Sonsuz evrende bulunan iyonik ve sıradan maddelerinin koordinatlarını, genel yüzeysel özelliklerini araştıran astronomi dalıdır.
Astrofizik Nedir?
Evrende bulunan her gök cisminin tümü ile genetik özelliklerini araştıran astronomik bilim dalıdır.
Bu bölümden mezun olan insanlar, herhangi bir özel şirket veya devlet kurumuna bağlı anlaşmalı yerleri tercih etmezlerse; geceli-gündüzlü astrofotoğraf olarak adlandırdığımız işi yaparak gök objelerinin fotoğrafları çekerek orta miktarda kazanç elde ederler. Kısacası, bu fotoğrafçılık işinde kendi işinizin patronu olarak çalışabilirsiniz.