Android sistemi, Google tarafından Linux işletim sistemi kullanılarak inşa edilen mobil platformdur.
Genellikle, tablet ve mobil cihazlarda aktif olarak kullanılan sistem, son yıllarda elektronik eşyalara kadar yazılımsal bir şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca, Google tarafından açıklanan verilere ve bilgilere göre; Dünya’nın 3/2’si, android sürümlerini kullanmaktadır. Bu yüzden, her ay düzenli olarak güncelleme yayınlayan Google, mobil cihazlarda en önde gelen sürümü elde etmiştir.
Android Sistem İle Neler Yapılabilir?
Kişiden kişiye değiştirilen ve basit, kolay bir şekilde özelleştirilmesi sağlanan andorid de, kullanıcılar tamamen özgündürler. Ancak, andorid işletim sisteminin yazılımsal eklentilerine ulaşmazlar ve android sürümlerini kendi Linux sistemlerinden ayıramazlar. Bu da demek oluyor ki; andorid işletim sistemi, tamamı ile güvenlik açısından Google’ın yönetiminde. Yani, android sürümlerini zedeleyecek herhangi bir program yükleyemezler.
Ayrıca, android işletim sisteminin özellikleri adı altında, 2015’de yürürlüğe sokulan senkronizasyon özelliği, telefonun bütün bilgilerinizi yedek bir klasörde tutmanıza olanak sağlar. Bunun en büyük avantajı ise; telefonunuzun hırsızlıklara, bozulmasına karşı önlem alınmasıdır. Fakat bu özelliği kullanabilmeniz için, Google Gmail platformundan ücretsiz bir şekilde mail hesabı açmalısınız.
Android İşletim Sistemi Ne Gibi Uygulamalar Çalıştırabilir?
Android, kendi yazılımsal dili olan APK uzantılı dosyaları, kalibrasyon özelliği ile açabilir ve okuyabilir. Ancak, APK uzantısının dışında hiçbir dosyayı okuyamaz. Bunun en büyük nedenlerinden birisi, android sürümünün Linux işletim sistemi tabanından oluşturulmasıdır. Eğer APK dosyalarını indirip, telefonunuza kaydedecekseniz, Google Play Store tam size göre, diyebiliriz.
Android Telefonları Hangi Markalar Üretiyor?
Apple ve Nokia hariç, Dünya’daki tüm mobil cihaz üreticileri, şimdilik android işletim sistemlerini kullanmaktadır. Hatta andorid telefonlarının babası olarak bilinen Samsung, son model telefonlarında dahi, android işletim sisteminden vazgeçmemiş ve telefonun ara yüz modellemelerini android sürümlerine göre yapmaktadır.
Android Güncellemeleri Nasıl Alınır?
Android güncellemelerini alabilmeniz için, android ara yüz ayarlarından ve telefonunuzun ayar kategorisinden, sürüm bildirimleri açmanız gerekmektedir. Bu işleminizin ardından, telefonunuz her ay, otomatik bir şekilde yeni android sürümlerine geçiş yapacaktır. Android’in son sürümü olarak bilinen 9, 1 ay önce Google Store’den duyuruldu.