Uzay Görevlerinde Kullanılan Canlılar
Uzaya gönderilen hayvanlar, bilim adamları tarafından yetiştirilmekte ve özel laboratuar ortamlarında barındırılmaktadır. 1945 senesinde bilim adamları tarafından ortaya bir uzay projesi atılmıştır ve 1947’de, hayvanlar üzerinde deneysel projelere başlanmıştır. Uzaya ilk gönderilen hayvan; sinektir. Bilim adamları, sineklerin yer çekimsiz ortamda yaşayamayacağını öngörmüşlerdir. Fakat, uzaya gönderilen sinek, başarılı bir şekilde Dünya’ya dönmüştür ve fiziksel, yüzeysel olarak hiçbir değişime uğramamıştır.
Bilim adamlarının bu başarısının ardından, diğer hayvanlar denek olarak kullanılmış ve uzaya gönderilmek üzere hazırlanmıştır. Sineklerin ardından, Sovyetler Birliği yeni bir proje başlatarak, köpekler üzerinde özel bilimsel çalışmalar başlatmıştır. 1950 senesinde, Laika adıyla bilinen köpek, atmosferden çıkartılarak uzaya başarılı bir şekilde gönderilmiştir. Sovyetler Birliği, bu başarısının ardından, tam 48 köpeği başarılı bir şekilde Dünya’nın yörüngesine göndermiştir.
Uzaya Kaç Farklı Canlı Türü Gönderilmiştir?
Farklı ülkelerden tam, 4 canlı türü uzaya çıkartılmıştır. Bu sayıya insanoğlunu da eklersek, 5 canlı türü başarılı bir şekilde uzaya çıkmış ve geri Dünya’ya dönebilmiştir. Uzaya çıkartılan canlıların türü ve isimleri şöyledir;
- Sinek, 1940’lı senelerde başarılı şekilde uzaya gönderilmiştir.
- Köpek, 1950’li senelerde Dünya’nın yörüngesine çıkartılmıştır ve uzayda kalan en uzun süreli hayvan olmuştur.
- Şempanze, 1961’li yıllarda Nasa tarafından eğitildi ve özel bir yalıtımlı kapsül ile, Dünya’nın yörüngesinde dolaştı.
- Maymun, 1960’lı yılların sonlarına doğru, Fransa başta olmak üzere birçok ülke Maymunları uzaya göndermeye başladı ve Fransa bu olaya liderlik yapmış oldu. Uzaya gönderilen birçok maymun, yer çekimi dolayısıyla öldü veya felç geçirdi.