Hipotalamik-Hipofiz Sistemi
Periferik endokrin organların bir dereceye kadar olan fonksiyonları, hipofiz hormonları tarafından kontrol edilir. Bazı işlevler (örneğin, kandaki glikoz seviyesine bağlı olan pankreasın insülin sekresyonu) hipofiz bezi tarafından minimal olarak kontrol edilirken, diğerleri (örneğin, tiroid veya seks hormonlarının sekresyonu) neredeyse tamamen hipofiz hormonlarına bağımlıdır. Hipofiz hormonlarının kendileri salgılanması hipotalamus tarafından kontrol edilir.
Hipotalamus ve hipofiz (hipotalamik-hipofiz sistemi) arasındaki ilişki bir geri bildirim sistemidir. Hipotalamus, merkezi sinir sisteminin hemen hemen tüm bölgelerinden sinyaller alır ve bunları hipofiz bezine gönderilen sinyalleri oluşturmak için kullanır. Buna karşılık olarak hipofiz bezi vücudun birçok endokrin bezini uyaran çeşitli hormonları salgılar. Bu endokrin bezleri tarafından üretilen hormonların kan seviyelerindeki değişiklikler, hipotalamus tarafından algılanır, bu sayede hipofiz stimülasyonunu güçlendirir veya zayıflatır, böylece homeostazı destekler.
Hipotalamus, ön ve arka hipofizin aktivitesini çeşitli şekillerde düzenler. Hipotalamusta sentezlenen nörohormonlar, özel bir portal sistem vasıtasıyla ön hipofiz bezine (adenohipofiz) ulaşır ve ön hipofizin (ana hipofiz bezi ve hedef organlarının 6 ana peptid hormonunun sentezini ve salgılanmasını düzenler). İkincisi, periferik endokrin bezlerinin (tiroid, adrenal bezler ve gonadlar), aynı zamanda büyüme ve laktasyon fonksiyonlarını düzenler. Hipotalamus ve ön hipofiz arasında doğrudan sinir teması yoktur. Buna karşılık, posterior hipofiz bezi (nörohipofiz), sinir gövdeleri hipotalamusta bulunan aksonlardan oluşur. Bu aksonlar 2 peptid hormonu için depo görevi görür.