
Newton’un Bilimsel Teorileri
Newton, orta yaşlarından itibaren fizik ve astronomi alanına yoğunlaşarak bu köklü bilim dallarının temel matematik kuramlarını çıkarmıştır. Ayrıca bu kuramları Newton’un zamanında kanıtlanarak gerçekliği göz önünde bulundurulmuştur. Bu bilimsel teorilerinden bazıları şöyledir; Temel matematik, mekanik ve son olarak kütle çekimi.
Temel Matematik
Newton’un en sevdiği dersi olarak bilinen matematik hakkında birçok formül ve köklü kuramları makaleler şeklinde yayımlamıştır. Ayrıca matematiğin her alanına yani dalına değinerek, temel matematiği günümüzün zor ve ilginç derecesine getirmiştir. Özellikle temel matematiğin en zor konusu olan; analitik geometri alanında eğriler hakkında birçok makale ve kitap çıkarmıştır.
Mekanik
Newton’un temel bilim adına en çok katkı sağlamış olduğu ve en çok kitap yazarak çoğaltıldığı alan, mekaniklerdir. Örneğin; kepler yasasını ve merkezkaç kuvvetlerini cilt kitaplar halinde Dünya ile tanıştırmıştır. Ardından kendi ismini verdiği; Newton hareket yasalarını da fizik alanına kazandırmıştır.
Kütle Çekimi
Eğer Newton ismini duyduğunuzda aklınıza kütle çekim kanunu geliyorsa, bu bir rastlantı değildir. Çünkü kendisi bu kanun ile üne kavuşmuş olup, son yıllarını bu kanunu geliştirerek geçirmiştir. Buna matematik ve fizik formülleri ile örnek verecek olursak; ‘’F=Newton kuvveti’’dir. Bu kuvvet formülü tüm fizik alanının en tanınmış formülüdür.
Isaac Newton’un Popüler Kültürü
1696 senesinde, Newton’a İngiltere krallığından gelen teklif sonrasında Londra’ya yerleşmiş olup, kraliyetin darphanesinden görevli müdür olarak seçilmiştir. Darphane müdürlüğünü kabul eden Newton, tamamı ile Londra’ya yerleşmiş olup, ölümüne kadar Londra’da yaşamıştır. Ayrıca darphanede üstün başarıları ve sahte paralara karşı geliştirmiş olduğu yöntemlerce, Şövalyelik rütbesine getirilmiştir. 1727 senesinin Mart ayında ise Londra’da gözlerini kapamıştır.
Buluş ve İcatları
- 1-Yer Çekimi Yasası
- 2-Optik Yasası
- 3-Her Etkinin Ters Yönde Etki Doğurma Yasası
- 4-Dışarıdan Kuvvet Olmadığı Sürede Cismin Hareketsiz Kalacağı Yasası
- 5-Kuvvette ki İvme Yasası
- 6-Hareket Kanunları
- 7- Diferansiyel Hesabı
- 8-İntegral Konusu
- 9-Analitik Geometri Yasası