Uzayda ilk kez 3 boyutlu yazıcıyla biftek üretildi. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda çalışan astronot ve kozmonotlar için inek hücreleri kullanılarak 3 boyutlu yazıcıyla biftek üretildi. Deney tüpü içerisinde Dünya’dan Uluslararası Uzay İstasyonu’na et hücreleri gönderildi. Rus kozmonotlar bu et hücrelerini 3 boyutlu yazıcıda baskı işlemini yaparak biftek haline getirdi.
Hücreler Deney Tüpüne Konuldu
Aleph Farms isimli İsrailli şirket, ineklerden aldığı hücreleri ve etin besin değerini arttıran suyu bir deney tüpüne koyarak 25 Eylül tarihinde, Soyuz MS-15 uzay aracıyla Kazakistan’dan Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderdi. İnek hücreleri Soyuz MS-15 uzay aracıyla Kazakistan’dan, Dünya’dan 410 km uzaklıkta bulunan Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderildi. 410 km’lik uzun yolculuğun ardından ISS’ye ulaşan et hücreleri Rus kozmonotlar tarafından, 3D Bioprinting Solutions isimli şirketin ürettiği manyetik 3 boyutlu yazıcıyla kas dokusuna dönüştürüldü.
Ay ve Marsta'ki İlk Kolonilere Protein
3D baskı ile üretilen bu eti Rus kozmonotlar yemedi ve et 3 Ekim’de Dünya’ya gönderildi. Dünya’da eti deneyenler 3D yazıcıyla üretilen bifteği beğendi, normal bifteklerden kıvam, ve tat olarak farkının bulunmadığını belirttiler.
Uzmanlar 3 boyutlu yazıcılarla yapılan et üretiminin, özellikle tarıma elverişli olmayan bölgeler için bir çözüm olacağını belirtiyor. Şirket yetkilileri gelecekte uzaya yapılan yolculuklar ve Ay ile Mars’taki ilk kolonilere protein kaynağı sağlamayı hedeflediklerini belirtti.