Bilimin Ayırt Edici Özellikleri
Bilimin doğrudan işlevleri, gerçekliğin çalışması, açıklaması ve tahminidir. Aynı zamanda, bilim, dünyadaki çeşitliliğin yalnızca bir bölümünden biridir. Ancak, insan yaratıcı ve bilişsel aktivitenin diğer alanlarıyla etkileşime giren alanlardan yalnızca biridir. Felsefi, sanatsal, ampirik, dini, mitolojik, ideolojik ve diğerleri; bilimin spesifik özelliklerinin işaretler ve tanımlar biçiminde açık bir şekilde açıklanması oldukça güçtür. Bu, bilimin tanımlarının çeşitliliği, onunla ve diğer biliş biçimleri arasındaki sınır sorunu konusunda devam eden tartışmalarla kanıtlanmaktadır.
Bilim, pratik faaliyetteki nesnelerin (başlangıçtaki bir nesne) karşılık gelen ürünlere (nihai halindeki bir nesne) dönüşüm sürecini öngörmeyi amaçlamaktadır. Bu dönüşüm her zaman temel ilişkiler, değişim ve nesne geliştirme yasaları ile belirlenir ve faaliyetin kendisi ancak bu yasalarla tutarlı olduğunda başarılı olabilir. Bu nedenle, bilimsel bilgi, nesneye, çalışılan nesnenin işleyişi ve gelişmesine ilişkin kendi içkin yasalarının tanımlanması üzerine odaklanarak karakterize edilir.
Uygulama gereksinimlerinden ve bunu düzenleyen özel bir şekilde ortaya çıkan bilim, insan faaliyetinde hangi nesnelerin dönüştürülebileceğine göre yasaları tanımlamayı amaçlamaktadır. İnsan bilincinin durumu ve diğerleri, hepsi bilimsel araştırmanın nesneleri haline gelebilecek ölçüdedir. Bilim, onları doğal yasalarına göre işleyen ve gelişen nesneler olarak inceler. Bir kişiyi bir faaliyet konusu olarak, aynı zamanda özel bir nesne olarak çalışabilir. Doğanın dönüşüm süreçleriyle ilgili olarak, bu fonksiyon doğal ve teknik bilimler tarafından gerçekleştirilir. Bu nedenle, bilimin evrendeki her şeyi kapsadığını söyleyebiliriz.