Yıldız Nedir ? Özellikleri Neler ?
Ağırlıklı olarak hidrojen ve helyum gibi sıcak gazlardan meydana gelen, karanlık uzayda etrafına ışık saçan ve çok büyük kütlesi olan gök cisimlerine yıldız denir. Yıldızların yaklaşık olarak 6 bini bulutsuz bir gecede Dünya'dan çıplak gözle görülebilmektedir. Dünya'ya en yakın olan yıldız Güneş 'tir ve 149 milyon 600 bin km uzaklığındadır. Yıldızların büyük bir kısmı Güneş'ten daha büyüktür ancak Dünya'dan çok uzakta olmaları nedeniyle gökyüzünde bir nokta gibi görünürler.
Yıldızlar çekirdeklerinde meydana gelen füzyon tepkimeleri sonucu açığa çıkan nükleer enerjinin dış uzaya ısınım (radyasyon) yoluyla yayılması nedeni ile parlarlar. Yıldızlar gün ışığı altında kalmadıkları zaman yani geceleri gökyüzünde çıplak gözle görülebilirler.
Yıldızlar da insanlar gibi doğar, büyür ve ölürler. Yakıtı(enerjisi) biten yıldızlar şiddetli bir patlama ile parçalanırlar. Bu patlama sonucunda yeni yıldızlar meydana gelir. Bu olaya süpernova denir ve bir süpernovanın parlaklığı Güneş’in parlaklığının 100 milyon katına kadar ulaşabilir.
Yıldızlar kütlelerine ve buna bağlı olarak parlaklıklarına göre sınıflara ayrılır. Birinci derece parlaklığa sahip 25 yıldız vardır. İkinci derece parlaklığa sahip yıldızlar 65 tanedir ve 1.derece yıldızlardan daha az parlarlar. Parlaklık derecesi düştükçe yıldız sayısı artar.
Bilinen en büyük yıldızlardan birisi Eta Carinae'dir ve Güneş 'in kütlesinin yaklaşık 100-150 katıdır. Betelgeuse ise Eta Carinae'den 300 kat daha büyük bir yıldızdır. Bilinen en büyük yıldız ise V.Y Canis Majaris isimli yıldızdır. Çapı yaklaşık olarak Güneş'in 1500 katıdır.