Resmi olarak 1930 yılında keşfedilmesinin ardından tüm dünyada büyük bir ilgi odağı olan Plüton’a isim belirlemek için 1000 yakın öneri verilmiş ve yer altı tanrısı olan Plüton’un ismi verilmiştir. Önerilen isimler arasında oldukça zorlu bir eleme yapılmış 11 yaşındaki küçük bir kızın vermiş olduğu öneri kabul edilmiştir. Önerilen isimler arasında Zeus ismi de yer almıştır. Tıpkı Uranyum’un ismini Uranüs gezegeninden alması gibi laboratuvarda elde edilmiş olan Plütonyum elementi de ismini Plüton gezegeninden almıştır.
Plüton’un şu ana kadar keşfedilmiş olan Charon, Kerberos Hydra ve Nix isimli dört adet uydusu bulunmaktadır. Bu uydulardan Hydra ve Nix uyduları 2005 yılında keşfedilmişlerdir. Kerberos ise 2011 yılında keşfedilmiştir. Charon uydusu, Plüton yarısı kadar büyüklüktedir. New Horizons isimli uzay aracı Plüton cüce gezegeninin dağlarının 3500 metre civarlarında olduğunu keşfetmiştir. Bu uzay aracının önemi ise içerisinde Plüton keşfetmiş olan bilim insanın küllerine ev sahipliği yapıyor olmasıdır. New Horizons isimli uzay aracına Plüton’u keşfetmiş olan Clyde Tombaugh’un küllerinin konulmasının sebebi ise Plüton’a gitmekte olan uydunun fırlatışını göremeden hayatını kaybetmiş olmasıdır.
Güneş’e çok uzak bir gök cismi olmasından dolayı onun etrafındaki tek bir turu 248 yıl sürmektedir. Yani Plüton’daki 1 yıl toplamda 248 Dünya yılına eşittir. Bununla birlikte yüzeyinden kalbe benzeyen bir şekilde bulunmaktadır. Plüton soğuk bir gök cismi olduğundan dolayı karbon monoksit, azot ve metan içerisinde katı olarak bulunmaktadır.
Güneş ışınlarının bu plütoid cisme oluşması ise 300 dakika yani 5 saat sürmektedir. Işığın saniyede yaklaşık olarak 300. 000 kilometre hız ile hareket ettiği düşünüldüğünde mesafenin ne kadar fazla olduğunu hayal etmekte zorlanabilirsiniz. Bununla birlikte Plüton diğer bir ilginç özelliği ise bir atmosfere sahip olan tek plütoid cisim olmasıdır. Ayrıca şunu da belirtmekte yarar var. Plüton sahip olduğu boyutundan dolayı gezegen statüsünden çıkarılmamıştır. Sahip olduğu yörüngesinin Neptün gezegenin yörüngesi ile kesişmesinden kaynaklı olarak cüce gezegen sınıfına girmiştir.