Bulucu Dürbün Nedir?
Teleskopların sadece üst kısmına takılan ve az büyütme sağlayan mini olarak adlandıracağımız dürbünlerdir. Bu gibi mini dürbünler sayesinde gözlemlediğimiz nesneyi teleskop borusunun göz merceği yardımı ile izleyebiliriz.
Not: Teleskobumuzu ilk satın aldığımız da, bulucu dürbün ayarını bilen bir kişinin yapması daha iyi olur. Çünkü kırılgan ve tam olarak teleskop ile aynı yere bakmalıdır.
Otomatik Bulucular Nedir?
Otomatik bulucu olarak adlandırılan bu aygıtların diğer bir adı da, Go-To’lardır. Go-To’lar motorlu sistem olarak çalışırlar ve teleskobumuza özgü kumanda yardımı ile kontrol edilirler. Mesela, gece Satürn gezegenini izleyeceksiniz, otomatik bulucu arama kutusuna ‘’Satürn’’ yazarsınız ve aygıt otomatik olarak bulur size sadece teleskop merceğinden izlemek kalır. Tabii aynı şekilde gezegen hareket ettiğinden otomatik bulucuda hareket edecek, teleskop merceğinden gezegeni kaybetmeyeceksinizdir.
Bu ürünlerin gözleme katkısı ne kadar büyük olsa da cebe katkıları baya bir zarardır. Çünkü orta dereceli bir bulucu aygıtından almak isterseniz, en az cebinizden çıkacak olan para 400 ila 500 TL arasındadır. Tabii günümüz piyasasında 50 TL veya 100 TL’lik Çin yapımı aygıtlarda bulunuyor. Ama size tavsiyem; Orijinal olmayan ve yapımı Çin’de gerçekleşmiş ürünleri kullanmamanızdan yana… Sağlığınız açısından bu çok önemli!