Teleskopların çeşitli türleri mevcuttur bunlar :
Newton’un Aynalı Teleskobu
Dünyaca ünlü bilim adamı olan Isaac Newton’un yapmış olduğu teleskopik bir ayna sistemidir. Çalışma prensibi: Teleskobun boru kısmının alt tarafında, içbükey şeklinde bir ayna bulunur. Ayna gelen ışığı kırıp, teleskop borusunun mercekli kısmına yani başlangıç kısmına ulaşmasını sağlar ve ışığı orda toplar. Teleskop içindeki ayna 45 derecelik bir açı ile merceğin ön kısmına yerleştirilmiştir. Bu sayede teleskobun mercek kısmı üzerine yansıtır. Mercekli teleskopların bir kusuru vardı.Mercekler renk sapmasına neden oluyor. Bu da gözlemlenen nesnesin görüntüsünün bulanıklaşmasına neden oluyordu. Renk sapmasından kurtulan, ilk aynalı teleskop Isaac Newton tarafından 1668 yılında icat edildi. Aynalı teleskoplar mercekli teleskoplara göre çok daha ucuzdur. Ayna çapı arttıkça teleskobun fiyatı çok fazla artmaz.
Cassegrain Aynalı Teleskobu
Astronomik alanda başarı sağlamış Guilliame Cassegrain’ın yapmış olduğu aynalı bir sistemdir. Bu sistem Newton’un çalışma prensibine tamamen terstir. Çünkü, gelen ışığı teleskop merceğinin ön tarafına saklamak yerine, teleskop borusunun odak uzaklığına ulaşmasını sağlamıştır.
Coude Aynalı Teleskobu
Bu teleskopik sistem ise tamamen Cassegrain’in aynalı teleskobunun üzerinde çalışılarak ve geliştirilerek ortaya çıkmış, sistemdir. Amacı ise; Daha büyük ve odak uzaklığı elde etmektir. Kısacası, mercek deliğinin önüne konan ayna sayesinde gelen ışığı kırıp, teleskop borusunun altında mercek üzerine düşmesini sağlamaktır ve başarılı bir teleskopik sistem olmuştur.
Katadyoftrik Sistem Teleskobu
Bu sistem, yukarıdaki 3 maddenin en özellikli ve çeşitli olanıdır. Çünkü mercek ve aynalı sistem olarak 2 ana unsurda çalışma prensibi vardır. Fakat bilim adamları bu sisteme ne kadar katkı gösterse de astronomi alanında hiçbir başarı sağlamamıştır. Çünkü mercekli teleskoplar gece görüşlerini aynalı teleskoplar kadar ayrıntılı ve odaklı gösterememiştir. Bu yüzden Katadyoftrik sistem günümüzde o kadar fazla kullanılmamaktadır. İlk aynalı ve mercekli teleskop 1930 yılında Alman optikçi Bernhard Schmidt tarafından icat edilmiştir. Bu teleskoplara karma teleskop adı verildi. Karma teleskopların güzel yanı hem mercekli hem de aynalı teleskopların en iyi özelliklerini barındıran bir cihaz olmasıydı.