Teleskobun Tarihte Yeri
Teleskop, 1608 yılında Hollandalı bir gözlük üreticisi olan Hans Lippershey tarafından icat edilmiştir. Mesleği gereği optik aletlerle uğraşan Lippershey 1608 yılında nesneleri üç kez büyütebilen bir cihaz icat etti ve bu cihazı ‘’herhangi bir nesneyi yakınlaştıran alet’’ cümlesi ile tanımlayarak, patent başvurusunda bulundu. Ancak teleskop için yaptığı patent başvurusu dönemin yetkilileri tarafından reddedildi. Vatansever bir kişi olan Hans Lippershey patent başvurusu reddedilmesine rağmen icat ettiği teleskobu ordu içinde kullanılması için ücretsiz bir şekilde sunmuştur.
Teleskobun icadını duyan İtalyan bilim adamı Galileo, icattan 1 yıl sonra teleskobun gücünü sekiz kat büyüttü. Galileo teleskop tasarımlarından bazılarını Venedikli iş adamları ve şehrin yetkililerine sattı. Venedikli yetkililer teleskobu deniz ve karadaki düşmanlarını tespit etmek amacıyla kullandı.
Teleskop, 1609 yılında ise İtalyan astronom, fizikçi Galileo Galilei tarafından ilk defa astronomide; gökyüzü gözlemleri yapmak amacıyla kullanılmıştır. Galileo teleskobu gemilere bakmak için değil gökyüzünü incelemek ve gözlemlemek amacıyla kullanıyordu.
Teleskop, tarihte ilk çıktığında astronomi yerine askeri alanda kullanılmaya başlanmıştır. Mucidi olan Hollanda uyruklu Hans Lippershey, 1608 senesinde bulmuş ve geliştirmiştir. Aslında her ne kadar Lippershey bulup, geliştirse de teleskobun babası olarak bilinen insan; Galileo’dur. Çünkü günümüzde kullanılan lenslerin mucidi Galileo olup, bu lensler günümüzde halen kullanılmaktadır.
Mercekli Teleskopların önünde ışığı toplayan bir adet mercek bulunmaktadır. Kaliteli mercek kullanılan teleskoplar oldukça pahalıdır. Tarihteki ilk teleskop da bir mercekli teleskoptur.