Radyasyon, hayatımızın her alanında bulunan, hatta doğanın içerisinde de yer alan bir enerji yayılımıdır. Radyasyon, çeşitli cihazlarda bulunduğu gibi nükleer santrallerde de bolca bulunmaktadır. Fakat nükleer santrallerde özel yalıtımlar bulunduğundan radyasyon dışarıya yayılmamaktadır.
Peki radyasyon ne kadar tehlikeli? Radyasyonun ne kadar tehlikeli olduğunu anlamanız için öncelikle bir örnek vermek gerekir. 1986 yılında bildiğiniz üzere Çernobil nükleer felaketi yaşandı. Bu da nükleer santralin bulunduğu bölgenin yaşanılmaz hale gelmesine sebep oldu. Üzerinden 34 yıl geçse dahi halen orada yüksek miktarda radyasyon bulunmaktadır. Peki oraya girerseniz ne mi olur?
Yazının başında da belirttiğimiz gibi radyasyon doğal ortamlarda da bulunmaktadır. Güneş, orman, kır gibi alanların yanı sıra cihazlar, baz istasyonları ve makinelerde radyasyon yaymaktadır.
Radyasyondan korunmanın birçok yolu vardır. Örneğin kablosuz yerine kablolu bağlantıları tercih etmek, telefonunuzu uzaktan kullanmak, bulunduğunuz ortamı havalandırmak, radyasyonlu ortamda fazla durmamak gibi birçok korunma yöntemleri mevcuttur.